Regulamin konkursu na „Tradycyjną potrawę z ziemniaka”
Zasady konkursu:
1. ORGANIZATOR KONKURSU:
Gminny Ośrodek Kultury w Wieliczkach
2. CEL KONKURSU:
a) Promocja gminy Wieliczki, jej walorów kulturowych.
b) Promocja zachowanego i przekazywanego kolejnym pokoleniom niematerialnego dziedzictwa kulturalnego związanego z kulinariami.
c) Budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywanej z pokolenia twórców na dzieci i młodzież.
d) Wzmocnienie lokalnej tożsamości.
e) Promocja naturalnych produktów i zdrowej żywności.
3. PRZEDMIOT KONKURSU:
a) Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych tradycyjnych potraw.
b) Konkurs jest jednoetapowy.
c) Potrawy winny być związane z obszarem geograficznym, powinny być wykonane tradycyjnymi metodami, ze składników lokalnie dostępnych, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.
4. WARUNKI UCZESTNICTWA ORAZ TERMINY KONKURSU:
a) W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Wieliczki.
b) Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu nie więcej niż jedną potrawę .
c) Karta zgłoszenia dostępna jest w siedzibie organizatora, tj. w Gminnym Ośrodku Kultury w Wieliczkach , ul. Lipowa 33, 19-404 Wieliczki . Ponadto karta zgłoszenia wraz z regulaminem dostępne są na stronie internetowej Gminnego Ośrodka Kultury w Wieliczkach .
d) Kartę zgłoszenia należy złożyć osobiście lub listownie pod adres: Gminny Ośrodek Kultury w Wieliczkach, ul.ul.Lipowa33, 19-404 Wieliczki (z dopiskiem Konkursu na najlepszą potrawę z ziemniaków według przepisu babci) w terminie do 19 października 2020 roku. W przypadku listu decyduje data wpływu do wyżej wymienionej instytucji.
e) Zgłoszone potrawy muszą zostać zaprezentowane podczas trwania finału konkursu, tj. w dniu 24.10.2020 roku podczas spotkania integracyjnego kół gospodyń wiejskich z Gminy Wieliczki. Potrawy powinny zostać dostarczone do siedziby Gminnego Ośrodka Kultury w Wieliczkach w dniu finału 24.10.2020r. o godz. 11:00
f) Wszelkie produkty niezbędne do przygotowania potrawy każdy zapewnia we własnym zakresie.
g) Niezbędny sprzęt oraz naczynia do przygotowania i prezentacji potrawy uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie.
h) Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą uczestniczyć w konkursie.
i) Uczestnicy konkursu zobowiązani są do zapoznania się z niniejszym regulaminem. Podpisanie karty zgłoszenia jest równoznaczne z jego akceptacją.
5. KRYTERIA OCENY ZGŁOSZONYCH POTRAW:
a) W skład Komisji Konkursowej wejdą przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz gość z zewnątrz. Członkowie Komisji Konkursowej spośród siebie wybiorą przewodniczącego.
b) Ocenie poddany będzie:
• smak potrawy (w skali 1-10 punktów)
• rzetelność i bogata historia receptury prezentowanych wyrobów konkursowych (w skali 1-10 punktów)
• wygląd oraz sposób zaprezentowania potrawy (w skali 1-10 punktów) Uczestnik maksymalnie może uzyskać 30 punktów.
c) Ilość punktów będzie decydowała o uzyskaniu I, II, III miejsca, a w przypadku uzyskania przez poszczególne wyroby takiej samej ilości punktów, przewodniczący zarządzi dodatkowe głosowanie i członkowie komisji jeszcze raz poddadzą ocenie tylko te wyroby, które uzyskały taką samą ilość punktów, by ustalić ostateczny werdykt.
d) Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna.
6. OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU:
a) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 24.10.2020 r.
b) Organizator przewiduje I, II, III nagrodę oraz wyróżnienie.
c) Laureatom konkursu wręczone zostaną nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy.
d) Sprawy nieuregulowane niniejszym regulaminem rozstrzyga organizator konkursu.